3 Aralık 2022 Cumartesi

 İstanbul da Karadeniz pidesi

Bu gün Anadolu yakası ile Avrupa yakası arasına sıkışmış tıkış tıkış Apartmanlar yeşillikler bitmiş beton yığınına dönmüş bir labirent içinde yol almaya çalışıyoruz
yaşı geçmiş erkekler gibi saçı sakalı beyazlamış saçları dökülmüş bir İstanbul'dan bahsedeceğim
Bir yakınım vefat nedeni ile Bostancı dan Gaziosmanpaşa ya gitmek için aldığım konumu telefonun Navigasyona yazdım
O beni ikinci köprüye yönlendiriyor
Bende 40 yıldır İstanbul da, direksiyon sallıyorum pabuç bırakmam Navigasyona
Bizim gibi belli yaşa gelenlerin Navigasyonla kavgası bitmez
inat eder kendi bildiğimiz yoldan gitmek isteriz eskiden Navigasyon mu vardı
Ben Boğaziçi köprüsüne yöneldim hafta içi açık olur diye düşünüyorum
Benim kafa kalmış 1980-1990 yıllarında,
Trafik kaosa dönmüş adım adım 5 km hızla yol alıyoruz
Köprüyü çıkar çıkmaz beni tekrar ikinci köprü yoluna soktu
Dereler tepeler hep apartman olmuş gidiyoruz
Sokaklar sağlı sollu araç dolu
Camiyi yokuşun başında gördüm
bu kadar araç içinde mucize gibi blr araçlık yer bulduk
Taziye ziyaret namaz üzerimize düşeni yaptık
Eşimle birlik de ikimlz de sözleşmiş gibi aynı anda hadi Sarıyer'e pide yemeye gidelim lafı çıktı güldük
Tabi geldiğimiz yer labirent gibi çıkmak için Navigasyon gerekli işte burada bir püf noktası var dikkat etmek lazım
Yeni nesil telefonlarda navigasyon cihazının ayarlar kısmında otoyollar, paralı geçişler ve feribotları devre dışı bırakmak için işaretlemek gerekiyor
Yapmazsanız ne olur biliyormusunuz sizi direkt olarak en açık durumda olan Yavuz Sultan köprüsü bağlantı yolları ile
Başakşehir paralı yollarına sokuyor
İstanbul hava alanına giderken 3 kez başıma geldiği için navigasyon ayarlamadan yola çıkmıyorum
Sadece Yavuz Sultan köprüsü parası ödemiyor sun
Çevre yollarında ben saydım kısa aralıklı
6 adet gişe ye paralı yol parası ödedim
Navigasyon bizi Kağıthane maslak dere içi yolundan Maslaka çıkardı
Bahçeköy'den Hacı Osmandan inerken tünel var navigasyon bizi tünele soktu
Çayırbaşı büyük dere ye gitmemiz gerekirken Sarıyer Kemerburgaz yoluna çıktık 15 dk kayıp
Sarıyer den Büyük Dere de ki Pide Ban geldik
1977 yılından beri bu güzel yeri işleten
Yusuf Kaptanoğlu bizi kırk yıllık arkadaş ve dostu gibi karşıladı
Sahiden de öyle 1985 yılında Deniz nakliyat T. A. Ş denizcilik bütçe Fin. D. Bşk ve Ro Ro acenteliğinde çalıştığım yıllar ve sonraki yıllar da
Eşim ve çocuklarımla yılda blr çok kez fırsat bulduğunuz da geliriz
Doğum yerim Karadenizin şirin ilçesi Bulancak sahil de olması ve
Giresun Bulancak ilçesinde Giresun'un sahil ilçeleri Piraziz, Bulancak, Keşap özelikle Görele'nin pidesi meşhurdur ilçelerdir
her pazar günü ekmek fırınları sabah 08.00 de pide için hazır evlerde malzemesi akşamdan hazırlanan pişirilen kıyma ve soğanlı, kuşbaşılı kavurmalı, yumurtalı kapalı pideler ekmek fırınlarda pişirilir
Pazar sabah kahvaltı çay eşliğinde kapalı pidelerin içine mls gibi köy tereyağları konur
İster ince dilimli kesilerek çatal bıçakla
isteyen eli ile ince parçalar halinde koparıp yemesi daha lezzetli oluyor
Benim de tercihim el ile yemek den yana
Neden PİDE BAN derseniz! adına gizli
Belki Sn.Vedat Milör kadar Gurme olmasam da pide en anlarım
Karadeniz pidesini İstanbul da en iyi yapan PİDE BAN olduğunu iddia ediyorum
Etini, Tereyağını Karadeniz yayların da, beslenen hayvanların dan Görele den getirir turşusunu, kadayıfı, sütlaç hepsi kendi elleri ile yaparlar
Geçmişe dönük o kadar çok değerleri yok edildi kayboldu İstanbul da
Her köşede beliren malzemesinln kaynağını bilmediğimiz kebapçı, çiğ köfteci lahmacun dan geçilmeyen Resteuarant dolu
Fast food restoranları da çabası
sağlık sistemine uygun olup olmadığını bilmediğimiz o kadar çok işletme var ki
Nüfusu 20 milyona yaklaşan dünyanın her ülkesinden insanların yaşadığı kozmopolit bir şehir olan İstanbul da bahsediyoruz
Yiyecek ve gıda maddelerinde çok dikkat etmek gerekiyor
Sosyal medya da özelikle Facebook da "Hangi İstanbul" adında, gruba üyeyim
geçmiş ile günümüz İstanbul 'u anlatan güzel bir grub
Bu grub da olan arkadaşlarımın dostlarımın gönül rahatlığı ile gideceği bir mekanı paylaşmak istedim.
Herkesin damak zevki değişik olabilir
İçeride çektiğim resimler sizlere bir fikir verecektir
Sağlıklı yaşamlar ve mutluluklar dilerim tüm dost ve arkadaşlarıma
Necdet Konya



















Hiç yorum yok:

Yorum Gönder